still uit documentaire wij praten niet
image/svg+xml
Gepubliceerd op 8 maart 2022

In première: 'Wij praten niet'

Twee jaar lang volgde filmmaker Marjolein Busstra jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. 'Wij praten niet' werd een indringende documentaire over drie meisjes en een jongen die onder behandeling zijn bij Levvel en Horizon (iHub). Op 9 april 2022 is de première, op 8 maart 2022 is de eerste voorvertoning met nagesprek tijdens Movies that Matter on tour.

Nieuws

De film volgt vier jongeren, die ons door middel van diepgaande gesprekken met hun therapeuten meenemen in hun innerlijke strijd. Alle vier proberen ze te breken met hun voormalige wereld, waar ze - de één meer dan de ander - maar moeilijk van los kunnen komen.

Seksueel geweld en uitbuiting komt veel voor in Nederland. Levvel behandelt jongeren binnen een specialistisch centrum (PinQ), waar zij zich in een veilige omgeving los kunnen maken van afhankelijkheidsrelaties. Tijdens het verblijf krijgt iedere jongere een programma op maat, bestaande uit traumaverwerking, onderwijs, opvoedhulp, yoga en sport. Zij leren om gezonde en veilige keuzes te maken. En krijgen zo nodig hulp bij het opbouwen van een zelfstandig leven. 

In de documentaire zien we hoe de toewijding van de therapeuten en de dynamiek van hun gesprekken de jongeren stimuleert om hun verleden een plek te geven. Het laat hen werken aan het repareren van hun zelfbeeld – zonder veroordeling, schaamte of schuld. Zo leren zij stapje voor stapje hun eigen grenzen aan te geven, hun eigen keuzes te maken en hun boosheid en beschadigde vertrouwen te verwerken. Om zo zeggenschap over hun eigen lichaam terug te winnen en zelfs een beetje van zichzelf te houden.

 

Benieuwd naar de trailerDie bekijk je hier.

Première op Movies that Matter 2022

Televisiepremière op 12 april 2022 om 22:26 bij 2Doc op NPO2

 

Onderdeel van Movies that Matter on Tour & Movies that Matter Impact Days

ALKMAAR
di 8 mrt om 19:00 in Filmhuis Alkmaar
AMSTERDAM
zo 3 apr om 19:30 in Kriterion*
APELDOORN
di 8 mrt om 20:00 in Gigant nagesprek met therapeuten Levvel
ARNHEM
wo 23 mrt om 19:00 in Focus Filmtheater
DELFT
do 31 mrt om 19:30 in Filmhuis Lumen nagesprek met therapeuten Levvel
DEVENTER
ma 28 mrt om 20:00 in MIMIK
ENSCHEDE
zo 3 apr om 13:00 in Concordia
GRONINGEN
di 5 apr om 20:30 in Vera Zienema*
HILVERSUM
ma 11 apr om 20:15 in Filmtheater Hilversum nagesprek met mensen van Levvel / Qpido
LEIDEN
ma 14 mrt om 19:00 in Kijkhuis*
NIJMEGEN
wo 16 mrt om 19:30 in LUX nagesprek met therapeuten Levvel
WAGENINGEN
di 29 mrt om 19:30 in Movie W*
Meer lezen over de hulp van Levvel?
 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.